Fort nu officieel eigendom gemeente

Bron: Nieuw Meerbode

 

IMG-20160714-WA0000-640x360

Aalsmeer – Afgelopen donderdag 14 juli zijn de handtekeningen gezet voor de overname van Fort Kudelstaart door de gemeente en het Rijk. De gemeente hoopt een marktpartij te vinden, die het Fort om wil toveren tot een openbaar toegankelijk centrum met een ruime watersportfunctie. De officiële overdracht vond plaats in het Fort en dankzij de zonnige dag kon de aan- en verkoop buiten in het zonnetje met champagne beklonken worden. De handtekeningen zijn gezet door wethouder Jop Kluis van de gemeente Aalsmeer en de heer Uijlenbroek, directeur generaal bij het Rijk.

In 2012 is door de gemeente een eerste verkenning opgezet naar de mogelijkheden van herontwikkeling van het Fort. De nieuwe functie zou de watersport in Aalsmeer meer moeten gaan bevorderen en de beleefbaarheid van het Fort vergroten en de cultuurhistorie versterken. Op 9 januari in 2014 heeft de gemeenteraad groen licht gegeven om de verkenning om te zetten in een verder onderzoek. Vervolgens is in 2015 besloten Fort Kudelstaart aan te kopen van het Rijk en een constructieve restauratie te laten uitvoeren. Voor de restauratie krijgt de gemeente een forse subsidiebedrag van de Provincie, mits deze voor het einde van het jaar aangevraagd is. Nu de gemeente officieel eigenaar is, zal snel een aanvang gemaakt worden met het kostenplaatje en gaat een subsidieverzoek ingediend worden.

De gemeente heeft Fort Kudelstaart van het Rijk gekocht voor 270.000 euro. De heer Uijlenbroek van het Rijk gaf aan tevreden te zijn met de verkoop. “Zo, weer wat verkocht.” Uiteraard toonde wethouder Kluis zich ook verheugd. Hij hoopt dat een gegadigde of een groep aan de slag wil om van het Fort een hoogwaardig watersportcentrum te maken. Via tendernet, die meerdere Forten in Nederland in de verkoop heeft, wordt een marktpartij gezocht waarmee een erfpachtoverkomst kan worden gesloten om het Fort te exploiteren en beheren.

Fort Kudelstaart maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is in 1906 opgeleverd als onderdeel van de verdedigingslinie rond Amsterdam. De Stelling van Amsterdam staat in z’n geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Dit bericht is geplaatst in Communicatie, Nieuws, Organisatie. Bookmark de permalink.

1 Response to Fort nu officieel eigendom gemeente

  1. Pingback: Renovatie Fort Kudelstaart « Nieuws « Fort Kudelstaart

Geef een reactie